Minder slapen is beter! En wij maar denken….

Polyphasic-sleeping-uberman-sleep-schedule

Het lezen van diverse artikelen over slapen heeft bij mij het gevoel gesterkt dat we met z’n alleen veel te veel slapen en dat we zo tijd die we vaak nuttiger kunnen besteden verdoen met slapen…..maar ik vraag me dan gelijk af of we ons niet minder goed voelen als we minder slapen. Wat schijnt nu het geval te zijn…. het omgekeerde is waar!

Er is een methode die sommige mensen toepassen waarbij er maar 3 uur (in blokken van 30 minuten, iedere 4 uur) per dag (24uur) slaapt. Deze mensen rapporteren dat ze zich energieker en bewuster voelen dan wanneer ze een “normaal” slaapschema aanhouden. Dat is toch interessante informatie.

  • Op de site van kuro5hin staat een blog van iemand die succesvol omgeschakeld is naar het Uberman’s sleep schedule.
  • Steve Pavlina heeft als experiment ‘Polyphasic sleeping’ ondernomen. Zijn blogs bevatten waardevolle informatie. Hij heeft alle gegevens gepubliceerd op zijn site.

Ik ben zelf momenteel bezig me aan de slaap cycli te houden. Slaapcycli duren ongeveer 90 minuten. Meeste mensen hebben maar 4 en soms 5 cycli per 24 uur nodig, zonder zich minder energiek of minder helder te voelen.

Ik heb op internet een “sleeptracker” aangeschaft. Met dit horloge houd je bij wanneer je het dichtste bij je wakker momenten bent gehuurde de nacht. Het horloge kan ingesteld worden je te wekken op een van deze wakker momenten die het dichts bij je tijd van opstaan liggen.

Er is ook een andere variant, dat is de Axbo die door twee personen tegelijk kan worden gebruikt.
Het zijn handige tool om je slaapfases te monitoren. Voor mensen die er niet zo mee bezig zijn een ultieme manier om lekker uitgerust wakker te worden!